ХРАМОВНА СЛАВА У БРЕСНИЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА У БРЕСНИЦИУ понедељак 09. маја 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Бресница у храму посвећеном Светом Јоаникију Девичком. Владики су саслуживали Архијерејски намесник Лепенички протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Сретко Петковић, јереј Мирко Шиљковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић.

Владика Јован је у својој беседи верном народу нагласио да Васкрсење Христово јесте догађај који осмишљава наш живот. Ако верујемо и мислимо да је смрт последња станица и ако би се све у нашем животу завршило смрћу, каква би била разлика између, са једне стране човека као иконе и подобија Божијег и свих осталих живих бића са друге? Због човека је Христос дошао, живео са нама, стради нас ради и Васкрсао. Тиме је показао шта све чека човека у његовом животу, а пре свега остварење Тајне Васкрсења. Човек нема разлога за страх ако је са Христом, ако у себи има и чува Цркву Божију, јер је то оно што ће нас спасти. Сваки хришћанин је одговоран за Цркву и све људе који су у Њој. То значи да носимо одговорност једни за друге. Који ће безумни родитељ растурити породицу своју, или хоће ли Бог уништити Цркву своју? Ако верујемо Христу, онда Га волимо, а онда смо сви ми заједница Божија, тј. Црква. Дакле, наш живот који нам је Бог дао овде на Земљи да живимо је због вечности и бесмртности која ће доћи кроз Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Све што ми можемо да учинимо је мало и недовољно за наше спасење, али по љубави и милости Божијој ћемо се спасти.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верног народа, одржан је литијски вход око храма, ломљење Славског Колача, а трпеза љубави у парохијском дому старањем протојереја Драгана Васиљевића и Ђорђа Ђукановића.

протођакон Мирослав Василијевић