ТОМИНА НЕДЕЉА У ИЛИЋЕВУ

ТОМИНА НЕДЕЉА У ИЛИЋЕВУНа Марковдан 08. маја 2016. године или у недељу Антипасхе, Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево је Светом Литургијом у храму који се налази у завршници изградње, прославила празник познатији као Томину недељу. Литургију је служио старешина Старе Милошеве Цркве протојереј Милић Марковић уз саслужење протонамесника пароха ботуњског Братислав Пауновића.

Храм је био препун верних који су дошли са својим породицама и са својом децом, а Литургију је својим певањем улепшао хор који је састављен од оних који живе у овом насељу и редовно долазе на богослужење.

Њима се беседом обратио протојереј Милић Марковић рекавши да се наш живот на Земљи креће између вере у Васкрсење и сумње у исто. Н почетку Светог писма видимо да први људи разговарају са Господом, али се потом, када су сагрешили, крију од Њега. Многи очекују у сусрету а Господом да виде чуда, али не препознају знакове времена. Они који прилазе Господу знају да га могу препознати љубављу. Они који нису спремни за сусрет са њим, они га траже у закону и зато говоре да њиховом закону Он мора да умре. Господа можемо тражити овде у Цркви, као заједници људи и Бога у љубави једних према другима, те је сасвим природно да га је у таквом амбијенту и апостол Тома познао, познавши и Његово Васкрсење, а ми да познамо господа као истинитог Бога. Хришћанство је донело једну новину свету, а то је да све тајне овога света постају јасне када се сјединимо са истином да је Он, како каже апостол Тома, Господ наш и Бог наш. То је могуће само ако смо спремни за жртву који је Господ Исус Христос за нас поднео.

Након одслужене Литургије, старешина храма Светог Апостола Томе у Илићеву, јереј Владимир Ћировић је народу говорио о свећењу храма које ће 29. маја 2016. године извршити Епископ шумадијски Г. Јован. Овом приликом им је дао прецизна упутства шта верни тре да чине, а потом и темељна објашњења како би могли што боље да разумеју не само сами чин посвећења, већ и све појединости у вези са тим.

протођакон Мирослав Василијевић