ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 16. априла у сали Црквене општине aранђеловачке при храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована духовну трибину под називом "Духовни развој личности и савремено потрошачко друштво" одржао је ђакон Ненад Илић из Београда.

На самом почетку предавања присутнима се обратио старешина храма протојереј Милован Ранковић и након краћег увода и изношења биографије Ненада Илића, ђакона, режисера и писца реч је препустио госту.

Ђакон Ненад Илић је на самом почетку предавања детаљније појаснио тему и оно о чему је желео да разгова са присутнима. Навео је да „нова религија“ – конзумеризам, који је ушао у све поре нашег друштва полако прераста у нашу свакодневицу и да смо неопажено постали робови ове „нове религије“. Почели смо да тежимо ономе што се популарно назива „амерички сан“, а то је лагодан живот, живот који нам може омогућити једино материајлна добра и живот који се своди на жељу за потрошњом. Ако тога нема, полако тонемо и повлачимо се у себе и постајемо депресивни и отуђени. Новац је нажалост постао мера свега и покретач у овом свету. Ако немате талента, лепоте и сл. са новцем можете све то да надоместите. Ђакон Ненад је навео да савремени човек полако али сигирно, сваку утеху налази у новцу. Све постепено губи своју вредност и лепоту, јер све се гледа кроз новац. За савременог човека, новац и срећа су синоними и у одсуству новца, он постаје несрећан. Као поуку, на самом крају предавања, ђакон Ненад нас је подсетио да има доста људи који још нису подлегли овом новом тренду и да баш ти људи и наша Црква треба да буду они који ће неговати здраво размишљање. Након овог занимљивог предавања, присутни су се укључили у разговор и почели да постављају веома занимљива питања на која је ђакон Ненад Илић радо давао одговоре и своја мишљења.

ђакон Немања Искић