ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ

ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУУ суботу, 9. априла 2016. године, када наша Света Црква прославља преподобну Матрону Солунску, у храму Светог великомученика Георгија у Дрену, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештенства Колубарско-посавског намесништва.

Обративши се верницима надахнутом беседом шумадијски Првојерах још једном је подсетио на суштину и значај поста. Поред хране којом чистимо наша тела, потребно је да чињењем добрих дела, испуњавањем хришћанских врлина и молитвом чистимо и нашу душу. Пост и молитва удужени са смирењем чисте читавог човека. Пост утврђује молитву, а молитва пост. То су два крила којима се човек успиње ка Богу, два огњена стуба којима се осветљује пут са земље ка небу. Ово је недеља у којој смо се поклонили и Часном Крсту и помолили да и ми наше мале, свакодневне крстове лакше носимо. Да их носимо са смирењем, љубавњу и радошћу. На Крсту је Господ жртвовао себе за нас и зато је Крст за нас Тајна Љубави Божије. А љубав је увек радосна жртва.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Пред крај Сабрања причестили су се присутни свештеници као и мноштво народа из Дрена и околине. По завршетку Литургије уследила је Трпеза љубави, која је за окупљене вернике припремљена трудом пароха дрењанског, јереја Бојана Чоловића.