СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу, 20. фебруара 2016. године, када наша Црква прославља светог Партенија Лампсакијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма Светог Димитрија, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Небојша Лека, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

Овом приликом Владика Јован је следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, крстио ћерку ђакона Николе Урошевића и његове супруге Бојане, малу Марту.

Надахнутом беседом Преосвећени се обратио присутнима подсећајући да је крштење духовно рођење, којим постајемо чланови Цркве, прави хришћани. Њиме добијамо благодатне дарове који се дају само онима који су крштени у име Свете Тројице. Ти дарови од старог стварају новог човека. Бити човек, и то прави човек, је нешто узвишено и величанствено. Ово је важно питање: Шта је то човек, какав треба да буде и шта је циљ његовог живота? Од великог је значаја да схватимо своје истинско назначење и смисао свог постојања, јер што пре то учинимо, тек тада можемо на прави начин да се суочимо са бригама свакодневног живота и свега што живот доноси. Наша вера нас учи да је човек Личност, икона Божија, створена по слици и подобију Божијем. Такав човек живи по божанским начелима, огледајући се у самом Богу. Ово је пут обожења, које је циљ хришћанског живота до кога нас води смирење. Хришћани су у овај свет и послати да би свет поново постао Рај. Од нашег односа према Господу Исусу Христу, богочовеку, једином савршеном човеку, зависи наш однос према ближњима и према читавој творевини. Из овог односа произилази постојање два типа човека: стари и нови. Стари човек је огреховљени незнабожац, а нови човек је христолики богоносац. Човек је велики и славан само онда када је Божији човек и када пребива у љубави.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Светог Причешћа, којем је приступио велики број окупљених верника, и након пострига косе и уцрковљења новокрштене Марте, за присутне је уприличена Трпеза Љубави, трудом ђакона Николе Урошевића и његове породице.