17. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУ ПОСВЕЋЕНА СРЕТЕЊУ

17. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУ ПОСВЕЋЕНА СРЕТЕЊУНа празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2016. године, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина у част и спомен Првог српског устанка и првог српског Устава. Ово је била седамнаеста трибина у организацији младеновачке Цркве, а братство храма је овога пута сарађивало са ОШ „Свети Сава“, чији су ученици и наставници приредили културно-уметнички програм под именом „Сретење – спомен на славну историју наших предака“.

Програм је започео државном химном, коју је извео хор ОШ „Свети Сава“ под вођством проф. Стефана Ненадовића, након чега се присутнима обратио јереј Марко Јефтић, који је изразио радост што су младеновачки Светосавци одлучили да своју приредбу изведу у својој Цркви и прикажу неке од најзначајнијих момената у српској историји. Овакви примери дају наду да наши млади итекако разумеју хришћанске основе наше историје и да негују патриотско осећање. Након поздравног слова професорка историје Данијела Нинковић је говорила о друштвеним приликама уочи подизања Устанка, а ученици су извели драмски приказ догађаја из Марићевића јаруге и упознали присутне са важножћу Сретењског устава.

Професорка разредне наставе Гордана Васиљевић и Игор Степановић су отпевали песму „Седам сати удара“, а професорка српског језика Јелена Кнежевић је припремила литерарни део и фолклор, чиме је програм завршен. На крају је директор ОШ „Свети Сава“ Милисав Томчић захвалио братству младеновачке Цркве на гостопримству и изразио наду да је ово почетак успешне сарадње.

Марко Јефтић, јереј