ВЕРА И МОЛИТВА СУ ДВА КРИЛА КОЈА НАС УЗДИЖУ БОГУ

ВЕРА И ЛОТВА СУ ДВА КРИЛА КОЈА НАС УЗДИЖУ БОГУУ четвртак 17. децембра 2015. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу Свету Литургију.

Владика Јован је у својој беседи растумачио 21. зачало Јеванђеља од Марка које говори о излечењу жене која је 12 година боловала од течења крви. Жена је била на ивици сумње, јер јој лекари нису до тада помогли, а онда је Христу приступила са таквом вером коју изражава речима, само да се дотакнем. Она је знала да је Бог уз њу, да је Бог поред ње, те да ће је лако излечити. Њен душевни бол је био већи од телесног, јер је дуго времена била изопштена из заједнице. Вера да ће оздравити само ако се дотакне хаљина Његових, је учинила чудо. Ми се не дотичемо хаљина Његових. Ми у себе примамо самога Господа Исуса Христа кроз Тајну причешћа. Сила Божија пролази кроз све препреке које јој се нађу на путу и чини чудо. Зато жена долази и клечи пред Христом након чудесног исцељења, Господ јој изговара најутешније речи које се могу чути: “… иди у миру, здрава си…“. Вера и молитва су два крила која нас уздижу Богу. Иако смо од Земље саздани, од воље Божије смо изишли. Зато је уздизање Богу смисао нашега живота, била је поука Владика Јована.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Литургији су присуствовали ученици Веронауке Политехничке школе са својим вероучитељима г. Марком Гаљком и г-ђом Милевом Пушоњић-Радовић.

протођакон Мирослав Василијевић