ПОСЕТА ПАТРИАРХА ИРИНЕЈА ВЕРНОМ НАРОДУ АЗАЊЕ

ПОСЕТА ПАТРИАРХА ИРИНЕЈА ВЕРНОМ НАРОДУ АЗАЊЕУ уторак 27. октобра када наша Црква прославља Свету преподобну мати Параскеву, Његова Светост патријарх српски Иринеј посетио је село Азању, надомак Смедеревске Паланке.

У азањском храму благословио је присутни народ, похвалио велики број окупљене деце и нагласио значај рађања, јер је рађање једини начин да се боримо против нашег највећег непријатеља-беле куге. Затим је Његова Светост патријарх Иринеј и епископ шумадијски Јован уз саслуживање старешине Саборног храма у Београду протојереја-ставрофора Петра Лукића, намесника јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића и ђакона Ивана Гашића осветио новосаграђени парохијски дом.

Ктиторка ове задужбине, проф. др Радмила Милентијевић, је овом приликом добила највише одликовање Српске Православне Цркве: орден Светог Саве другог степена. Најсветији патријарх је овом приликом похвалио ктиторку, да дарове од Бога није чувала за себе, већ је помагала како Цркви тако и свом народу где год је могла и колико је могла, наводећи пример ктиторства краља Милутина, који је подигао четрдесет Цркава.

Истог дана Његова Светост Иринеј је обишао и храм у суседном селу – Влашки До, где је благословио присутне мештане у нади да ће ове прелепе шумадијске крајеве поново посетити и да ће се том приликом дуже задржати.

Беседа Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја

Беседа Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја - 2

На крају дана и храм Свете преподобне мати Параскеве у Смедеревској Паланци био је удостојен посете најсветијег патријарха. Похваливши лепоту храма и благословивши верни народ, најсветији је био угошћен пред пут, чиме је била и окончана посета јасеничког намесништва.