ОДРЖАН ДЕСЕТИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУ

ОДРЖАН ДЕСЕТИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУУ суботу 17. октобра 2015. године, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је десети сабор фрулаша.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.

Сабор је отворен интонирањем химне Боже правде коју су заједнички извели сви финални учесници сабора. Присутнима сепоздравним речима обратио председник Градске Општине Сопот, господин Живорад Милосављевић, истакавши да је циљ ове манифестације очување народне културе и уметности, изразивши велико задовољство што се сваке године пријављује све већи број такмичара из читаве Србије.

У овогодишњем такмичењу учествовало је 47 такмичара из свих крајева Србије: Крагујевца, Београда, Влашке, Бруса, Жагубице, Брзећа, Александровца, Инђије, Рашке, Ћуприје и других места. У ревијалном делу програма наступало је КУД “Космај” из Сопота.

Такмичењу је председавао музички жири у саставу Светлане Азањац (етномузиколога), Наде Замфировић (етномузиколога), Андреј Андрејевић (етномузиколог и композитор), Павле Ковачевић (фрулаш) и Добривоја Тодоровића (професора фруле).

На крају програма, водитељ Недељко Мирковић, најавио је Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована и председника Градске Општине Сопот господина Живорада Милосављевића који су уручили победничке награде учесницима у јуниорском, сениорском и дуетском делу такмичења.

Протонамесник Горан Лукић