ОСВЕЋЕЊЕ СВЕТОАРХАНГЕЛСКОГ ХРАМА МАНАСТИРА ВОЉАВЧЕ

ОСВЕЋЕЊЕ СВЕТОАРХАНГЕЛСКОГ ХРАМА МАНАСТИРА ВОЉАВЧЕУ суботу, 17. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је храм Светог Архангела Гаврила манастира Вољавче. Епископу су у овом јединственом и непоновљивом свечаном чину саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор др Владимир Вукашиновић, протојереј Бојан Димитријевић, протођакон Небојша Јаковљевић и протођакон Иван Гашић.

Освећењу храма присуствовали су Председник Републике Србије Господин Томислав Николић и Госпођа Драгица Николић, супруга председника, које је овом приликом Владика Јован прогласио ктиторима манастира Вољавче.

Након освећења цркве служена је Света Архијерејска Литургија којој су осим председничког пара присуствовали градоначелник града Крагујевца Господин Радомир Николић са члановима своје породице, свештенство и монаштво епархије шумадијске и многобројни верници међу којима је било доста деце из локалних школа. Литургијске химне појали су чланови црквеног хора “Опленац” на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Епископ Јован се на крају свете Литургије захвалио Председнику Николићу и његовој супрузи Драгици на несебичној делатној љубави коју су пружили манастиру Вољавчи дарујући јој велелепни изглед. Наиме, фондација Госпође Драгице Николић помогла је живописање и уређење храма који сада у потпуности представља “парче неба на земљи”. Владика Јован нас је подсетио да сваки верник тиме што помаже овоземаљске храмове уједно зида и храм у непролазном Царству Божијем. То је пут којим би сваки хришћанин требало да ходи. “Нека Господ вама, драги ктитори, стоструко врати оно што ми људи вама не можемо да дамо као благодарност”, речи су нашег Владике Јована који је цео српски род позвао на јединство са Богом и заједничку молитву.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован благоизволео је одликовати Архијерејском граматом признања Факултет Примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Истом Архијерејском граматом признања одликована је фирма “Мител – монт” из Крагујевца.

Орденом Светог Симеона Мироточивог Владика Јован одликовао је Председника Републике Србије Господина Томислава Николића као и Госпођу Драгицу Николић.

Трпезом љубави приређеном од стране господина Микице Арсенијевића и господина Горана Арсенијевића, великих добротвора Цркве Христове, завршено је ово сабрање које остаје овековечено како у историји тако и Царству будућег века.

ђакон Урош Костић