ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦА

ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦАУ среду, 07. октобра 2015. године, када Црква Божија прославља Свету првомученицу Теклу, Преподобног Симона монаха, Светог краља Владислава и Преподобног Давида Српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Прерадовцу. Епископу су салуживали свештеници левачког намесништва као и свештеници других епархија. Литургијско појање увеличали су студенти богословског факултету из Београда. Светој Литургији присуствовао је велики број свештенства, монаштва и верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике о разлогу нашег окупљања у овој светињи а то је да прослављамо Бога у Светој Тројици и да прославимо заштитника ове светиње преподобног Симона монаха (краља Стефана Првовенчаног). Да пославимо онога кога је Бог прославио јер је он све време свог живота прослављао Бога. Прославњати оне које је Бог прославио ми прославњамо кроз нашу молитвенист а пре свега кроз сабрање на Светој Литургији а таквим животом је и живео и Бога прославњао и Свети Симон монах кроз Литургију и саборност.
По завршетку свете Литургије уприличена је литија око храма и резање славског колача а потом пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави која је припремњена у новом конаку ,а коју је припремило сестринство манастира Прерадовца са настојатељницом игуманијом мати Теклом. По повратку из манастира Прерадовца Преосвећени владика Јован посетио је породицу Милетић и њихову винарију благословивши овогодишњу бребу и њихов дом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Слободан Савковић, јереј