НА ТВОЈУ РЕЧ ГОСПОДЕ, УЧИНИЋУ КАКО МИ КАЖЕШ

НА ТВОЈУ РЕЧ ГОСПОДЕ, УЧИНИЋУ КАКО МИ КАЖЕШУ недељу 4. октобра 2015. године, када наша Православна Црква прославља Светог апостола Кодрата, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у месту Саранову, надомак Раче. Архијереју су саслуживали следећи свештеници: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник рачански, протојереји Видоје Рајић и Милан Ћосић и јереј Влада Бранисављевић.

У својој богонадахнутој беседи после прочитаног св. Јевађеља, Владика је говорио о смислу јеванђелске приче о чудесном риболову и рибарима. На почетку приче запажамо инетересантан догађај како апостол Петар лови рибу, био је рибар, а на крају лови људе у мрежама-проповеда јеванђеље Божије. Видимо како може, поучио је Владика, човек да доживи преображај. Када човек има послушност, веру и Господа у себи, наставио је Владика, њему је све могуће. Христос није изабрао најспособније, најписменије, најученије, људе на високоим положајима, изабрао је најсиромашније, неуке људе. Христос је изабрао људе који су знали за тежак рад, људе који су били истрајни и послушни у своме животу. То су особине које треба да красе свакога човека, нагласио је Владика. Из контекста ове приче, наставио је Владика, питамо се, како рибари стоје и чекају по читав дан, не би ли имали улова? Искусни рибари кажу да човека привлачи баш то: истрајност, трпељивост, послушност и смирење, а то и чини човека да не губи наду, и у све то "стави" Христа, таквом човеку не може бити досадно. Христос, наставио је Владика Јован,није рекао Петру да баци мрежу и чека, него му је обећао да кад је баци да ће и уловити, тј. да ће се његово послушење испунити и претворити у добит. Тешко је било апостолу Петру да поверује, обзиром да су целу ноћ ловили рибу, али он је послушао и бацио мрежу. На крају своје богонадахнуте беседе Владика је, нагласио вредне поуке из ове јеванђелеске приче. А то су: прво да никада Бог не даје непромишњене и узалудне заповести. Друго, Бог благосиља оне који га слушају без резерве и треће Божија чуда изискују нашу сарадњу са Богом и нашу веру у чуда Божија.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургијског сабрања уследила је трпеза љубави,коју је са својим парохијанима припремио прота Велибор Јовановић.

Храм Успенија Пресвете Богородице у Саранову саграђен је 1886. године, за време службовања пароха Милића Поповића, да би био освештан 3 године касније, тј. 1889. године. Освештао га је српски Митрополит Михаило Јовановић. У Саранову су служили пароси Алекса Исаковић (1904-1947), ПредрагТимко (1946-1962), Драгослав Степковић (1962-1974), Милорад Лазић (1974- 1998) и Велибор Јовановић (1998).

Дејан Шишковић, протонамесник