СЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА У ВРАНИЋУ

СЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА У ВРАНИЋУДана 26. септембра 2015. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Светог пророка Илије у Вранићу. Владику је дочекао велики број верног народа. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и јереји Александар Грујић, Жељко Милић и Слободан Савковић.

Владика је после прочитаног јеванђеља говорио о љубави коју Господ тражи од нас. Христос је из љубави дошао и постао Богочовек ради нашег спасења. Зато нас и позива на љубав са Њим. Бог нам је дао све оно што је божанско. Божанским животом ми оно што је смртно претварамо у бесмртно. То је наш пут ка Васкрсењу али наравно преко крста. На тај начин је љубав Божија неизмерна, већа и од родитељске љубави. Бог је тај који нас је заволео и пре него што смо постали. Љубав са Господом не искључује љубав према родитељима већ је утврђује. Права и истинска љубав тражи жртву. Зато је божанска љубав, кaже Владика, неизмерна јер се Господ жртвовао за нас.

Права и истинска љубав код човека је када има чисто срце. У чистом срцу почива божанска љубав. Наше срце је централни духовни орган јер из њега излази и зло и добро. Шта ће у човеку преовладати то зависи од њега. Бог се гледа чистим срцем, наставља у својој беседи Владика, и зато нам је неопходно да нам Бог почива у срцу. Свети оци су увек сагледавали своје срце. То нам и цар Давид поручује: срце чисто саздај у мени, Боже и Дух прави обнови у утроби мојој. Бог моли своје створење да му отвори срце за спасење, а човек је позван да препозна Божије куцање. Међутим и ђаво куца на наше срце и може нас врло лако преварити.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Љубав према Господу се показује кроз смирење а не кроз гордост и фарисејски начин живота. Позвани смо да не запрљамо свој духовни сасуд. Нема земаљске течности која може да опере човеково срце осим врлинског живота кроз Божанску мудрост. Опасна је болест ако мудрујемо својим умом јер нас то неводи ка Господу. Божанска мудрост се усељава кроз веру јер позвани смо да ходимо вером, а не својим знањем. Људска мудрост је пролазна и она нестаје са овим светом. Владика завршава речима да наша нада је у Господа и позвани смо да живимо у љубави са Њим, милошћу Божијом.

У току литургије причестио се велики број деце и верног народа Вранића и околине. После службе Владику су испратили свештеници и верни народ, а затим је уследила трпеза љубави за све окупљене.