ПУТЕВИМА СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА

ПУТЕВИМА СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋАУ оквиру пројекта “Путевима светог деспота Стефана Лазаревића” који је финансирало Министарство правде – Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и благословом наше Свете Цркве, ученици четири градске основне школе у Смедеревској Паланци, имали су прилику да се кроз различите радионице и предавања упознају са традицијом, наслеђем и културном баштином.

Ученици који су изабрани на ликовном конкурсу “Наслеђе, традиција, вера”, најпре су посетили Народни музеј у Смедеревској Паланци, где их је кроз богату музејску поставку провео кустос Петар Декић, који је истакао значај наслеђа, традиције и наш однос према њима. Уз стручну помоћ академског сликара Бојана Маринковића, у креативно-образовном центру “КРУГ” упознали су се са ликовним наслеђем и техником иконописања, заснованој на византијској ликовној пракси. Укључујући активно учешће ученика у изради икона, предочен им је начин извођења, поетика сликања и употреба технике кроз материјал, боју и моделовање. Трећи дан пројекта обележило је предавање на тему музичког наслеђа у цркви Светог Преображења Господњег. Наставник појања и диригент црквеног хора Свети Симеон Богопримац, Милош Урошевић, говорио им је о духовној и световној музици . Историју музичког наслеђа и њен значај у очувању националног идентитета могли су чути и видети кроз извођење неких од композиција духовне музике, док је упознавање са иструментима попут фруле и гусли било посебно интересантно за ученике нижих разреда. Наредног дана у свечаној сали Гимназије вероучитељ Мирко Савић одржао је предавање на тему “Ко је наш ближњи”.Након предавања у Паланачкој гимназији, у холу основне школе “Иван Мукер”, уприличена је изложба ликовних радова изабраних на ликовном конкурсу “Наслеђе, традиција, вера”.

У суботу 19. септембра завршницу пројекта обележио је једнодневни излет манастирима Кастaљан, Тресије и Павловац на Космају. Покрај остатака манастира Кастaљан, који датира из доба краља Драгутина, а који је обновио деспот Стефан Лазаревић, настављена је прича о наслеђу – стопама Светог Српског деспота. Говорећи о животу и лику Светог деспота Стефана, историчар уметности Снежана Цанковић истакла је његов значај у националној историји и изградњи Српске државе. Потом је пут настављен ка манастиру Тресије, где је уз топлу добродошлицу игумана манастира архимандрита Јована, настављено са причом о наслеђу. Манастир Тресије са црквом посвећеном Светом Архангелу Гаврилу, који је такође подигао краљ Драгутин , а обновио деспот Стефан, пружио је, као и манастир Кастaљан, добар пример на којима се могао сагледати однос самог деспота Стефана према наслеђу. Затим је уследила посета манастиру Павловац – задужбини деспота Стефана. У пријатном амбијенту манастирског комплекса, поред Цркве Светог Николе Мирликијског, као и остатака аутентичних конака , ученици су чули богоугодну причу oца Гаврила о историјату манастира. Посебну пажњу привукла је прича о страдању монаха манастира Павловац током XVII века. Под најездом османске војске, а одмах након Велике сеобе 1690. године, манастирско братство одбило је да напусти манастир и прекине са богослужењима. Тако су свој живот положили за Христа, док се њихове мошти и данас налазе око цркве Светог Николе. Осим тога, црква манастира Павловац као пример моравске архитектуре, пружила је ђацима могућност да уоче различитост у ликовним тековинама наше баштине.

Током трајања радионица и предавања о свеукупној културној заоставштини, кроз лик и дела Светог деспота, ђаци су узевши активно учешће, кроз занивљиве садржаје спознали појам – наслеђа, традиције и вере.

Најзаслужнији за остварење овога пројекта били су вероучитељи, удружење “Родитељ” из Смедервске Паланке, као и различити предавачи који су помогли да се пројекат у потпуности оствари и реализује.

Милош Савић, вероучитељ