АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНААРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНАНа Оданије празновања Успенија Пресвете Богородице, 5.септембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију на остацима порушеног храма Св. великомученика Георгија Манастира Кастељана у Неменикућама.

Преосвећеном Епископу Јовану саслуживали су свештенослужитељи: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, јереј Слађан Влајић, главни војни свештеник при Војсци Србије, јереј Горан Лукић, парох неменикућски, јереј Марко Стевановић, парох поповићки, протођакон Небојша Васиљевић и ђакон Филип Јовановић.

После прочитаног Св. Јеванђеља, Епископ је надахнутом беседом подсетио да је Манастир Кастељан најстарији манастир у Епархији шумадијској, да је његова обнова остала неостварена жеља претходних Епископа шумадијских и позвао на скорији конкретан почетак обнове који је значајан за свакога од нас, јер ,,…обнављајући ову светињу, ми обнављамо себе за живот вечни… Диван је наш народ и велика је вера његова. Кроз векове ропства рушили су нам светиње желећи да униште веру у Христа, а народ је светиње увек обнављао и своју веру сачувао…’’

И ако је Манастир Кастељан порушен далеке 1690.године, после Велике сеобе Срба и и преко 250 година био прекривен земљом и обрастао густом шумом, овога дана зрачио је пуним духовним животом остављајући снажан утисак духовне радости на присутни народ Божији који је са не скривеном радошћу учествовао у светој Тајни Евхаристије коју је принео наш Епископ. Служење Преосвећеног Епископа Јована и Његово велико залагање за ову светињу, улило је у све присутне неугасиву веру и наду да ће ускоро почети обнова овог манастира.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован освештао је новосаграђени трпезар у порти неменикућске цркве, који је саграђен захваљујући највише Градској Општини Сопот и председнику ове Општине Господину Живораду Милосављевићу, кога је за показану досадашњу љубав и ревност према Цркви Божијој, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одликовао највишим признањем- Орденом Светога Саве трећег реда, који му је овом приликом Епископ Јован уручио и истакао свима за пример ревности и пожртвовања, захваливши се топлим речима за сва добра која је током дугог низа година учинио за Цркву Божију и народ, изразивши уверење да ће Господин Живорад Милосавњевић достојно носити орден највећег светитеља српског рода. Председник Градске Општине Сопот, Господин Живорад Милосављевић, захвалио се овом приликом Епископу шумадијском Господину Јовану, Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју и члановима Светог Архијерејског Синода на највећој указаној части, рекавши да му сваки труд и жртва коју је поднео он лично, његови сарадници и породица, никада нису тешко падали јер је знао да све чини ради добра народа.

Овом приликом, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, за ревност и старање о Цркви Божијој одликовао је Архијерејском граматом признања Црквеноопштински управни одбор Цркве у Неменикућама и Господина др Радету Марића из Младеновца, Архијерејском захвалницом Господина Бранка Спасојевића из Београда и Госпођу Миломирку Љубисављевић из Неменикућа, а достојанством протонамесника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован одликовао је надлежног пароха неменикућског Горана Лукића.

Горан Лукић, протонамесник