А КОЈИ СЕ ХВАЛИ, НЕКА СЕ ГОСПОДОМ ХВАЛИ (2 Кор. 10,17)

А КОЈИ СЕ ХВАЛИ, НЕКА СЕ ГОСПОДОМ ХВАЛИ (2 Кор. 10,17)На празник пророка Михеја, у четвртак 27. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио у Старој Цркви у Крагујевцу. Тумачећи 2 Кор. 7-18 владика Јован је објаснио шта човек добија када хвалу заснива на себи и тако се сурвава у вртлог погибељи, а шта када се хвали Господом. Вером човек узраста у меру подобија, узраста у оно што је вечно. Вера је основ живота, али тек када исповеда Тројичног Бога. Расте ли вера у човеку, његово биће узраста до пуноће лика Христова. По мери вере коју сваким дахом сопственог бића сведочимо, открива нам се сам Бог. Та вера се открива и потврђује Црквом.

Свако познање личности Свете Тројице плод је сусрета човека и Бога, а свака хвала која није од Господа поплочава пут пропасти. Попут фарисејског безумља, самохвалисање представља непрозирну копрену, духовно слепило. Није ваљан онај који се сам хвали, него онај кога Господ хвали. Оваплоћење вечне доброте јесте праведник и његова хвала је од самог Бога.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Његовом Преосвештенству, владики Јовану саслуживали су протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, јереј Владан Костадиновић и ђакон Немања Стојаковић.

јереј Владан Костадиновић