МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „РЕЛИГИЈСКИ ДИВЕРЗИТЕТ“ ОДРЖАНА НА ОПЛЕНЦУ

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „РЕЛИГИЈСКИ ДИВЕРЗИТЕТ“ ОДРЖАНА НА ОПЛЕНЦУОмладински Савез Србије у партнерству са омладинским организацијама из осам европских земаља организовао је у хотелу Опленац од 16. до 23. августа 2015. године Међународну конференцију на тему религијске различитости. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована о положају и служби православне Цркве говорио је јереј Марко Јефтић. Агендом је било предвиђено да о хришћанским конфесијама 20. августа говоре представници православне Цркве и Надбискупије београдске, испред које се учесницима обратио нишки жупник Марко Трошт.

Верски дијалог и разумевање је део интеркултуралног образовања, али је понекад занемарен. Велики број догађаја показује колико је велики јаз разумевања, како је лако разорити мир и створити догађаје које ремете читава друштва и доприносе изградњи препрека. То је нарочито видљиво у Европи, где различите религије и културе коегзистирају заједно, али често не разумеју једни друге. Младима који су у срце Шумадије дошли из свих крајеве Европе јереј Марко Јефтић је између осталог рекао: „Најпре бих желео да се захвалим Богу који нас је окупио и нашем Епископу Господину Јовану са чијим благословом Вам се обраћам. Шумадија је право место за дискусију о религијским различитостима, јер иако се ради о једној од територији која је од велике духовне и историјске важности за српски народ, ово је крај у којем је комшија увек неприкосновено поштован. Шумадинци су са великом пажњом неговали јеванђељску љубав према другоме, чувајући и у најтежим временима своју православну веру. Тај пример је од велике важности са савремени свет у којем услед недостатка љубави долази до сукоба страшних размера. Цитирао бих једног Светитеља који је потекао из мог народа Преподобног Јустина Ћелијског, који је средином 20. века рекао да живимо у веку атомске технике и прашумске етике. Дужности и задатак младих људи на свим меридијанима је да уместо такве етике успоставите оно што Црква проповеда два миленијума ‒ јеванђељску љубав и правду, јер све друго води у неминовна разарања.“

Омладински савез Србије изражава неизмерну захвалност Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану и Црквеној општини Младеновац.

испред Омладинског савеза Србије
Павле Варсаковић