СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 12. по Духовима, 23. августа 2015. године на дан спомена св. мученика и архиђакона Лаврентија, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. архангела Гаврила у Аранђеловцу, познатијем као Буковичка црква.

Преосвећеном Епископу Јовану су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, старешина буковичке цркве протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Слободан Раковић, јереј Милош Мијатовић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

Верни народ Аранђеловца и Буковика испунио је један део порте где је постављен Престо и одакле је Владика узнео Господу молитве и принео Евхаристијску жртву за сабрани народ, али и за сав род православни. Пре Свете Литургије Владика је освештао новоподигнуту палионицу свећа, која је изграђена понајвише прилозима породице Александра Вељовића из Аранђеловца.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након прочитаног Јевађеља, Владика је поучио сабрани народ кроз јеванђелску причу о богатом младићу који Христа пита шта је потребно да наследи живот вечни (Мат 19, 16-26)? Ово је најтеже и најважније питање које је Господу моглу бити упућено, истакао је Владика, али је и Христов одговор исто тако важан за сваког човека у свим вековима. Ово питање је и могло бити упућено једино Ономе који је могао и дати живот вечни и који има делатни одговор на то питање. Испуњавање заповести Божијих је основ за задобијање живота вечног, а остављање свега и полазак за Христом је пут до савршенства. Владика је нагласио да богатство не мора нужно да буде на пропаст, већ је наша злоупотреба богатства и претерана брига за овоземаљска добра најчешће разлог пропасти. Зато се највише требамо трудити да „сабирамо себи блага на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лопови не поткопавају и не краду. Јер где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше“ (Мат 6, 19-21).

јереј Александар Миловановић