ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА ХРАМ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ПЕТКИ

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА ХРАМ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ПЕТКИДесетог августа 2015. године, народ села Петка дочекао је са својим свештенством Његово Преосвештенство Господина Јована. Повод да Преосвећени Владика посети ово место било је освећење крстова за храм Свете Петке.

Старешина храма протојереј Војислав Одавић се из срца у своје име, у име свог сапароха протојереја Мирослава Филиповића, и у име народа Божијег захвалио епископу што нас посетио и својим Архијерејским Благословом дао снагу да се обнова храма настави. Освећењу крстова је присуствовало свештенство Колубарско-посавског намесништва на челу са намесником протојерејем-ставрофором Златком Димитријевићем, као и гост из Ваљевске епархије протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић.

Међу значајним гостима били су господин Милорад Грчић, директор „РБ Колубара“ који је један од највећих ктитора храма, господин Милан Јосиповић из Београда, и у име „ГО Лазаревац“ господин Бојан Стевић.

Владика се обратио народу и захваливши се свима који помажу обнову храма, и рекао да треба да понесемо свој крст. Да то не чинимо како би нас други видели, већ да крст носимо у своме срцу, и тако ћемо часним крстом одолети свим силама. Преосвећени је очински замолио житеље да и себе граде у врлинама и добрим делима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након тога је Владика са старешином храма протојерејем Војиславом обишао остале радове на храму и дао благослов за наставак.

За окупљени народ било је припремљено пригодно послужење.

Никола Иванковић