СВЕТИ ДЕСПОТЕ СТЕФАНЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС

СВЕТИ ДЕСПОТЕ СТЕФАНЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС“Радуј се, свети деспоте Стефане, надо наша небеска,
јер си богатством духовним обогатио род Србски.”

У суботу, 1 августа, када наша Црква прославља Преподобну Макрину, Светог Деспота Стефана и Преподобну Евгенију (Лазаревић), на радост свештенства и верника космајског намесништва, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у Цркви која је посвећена Светом Деспоту Стефану, у селу Бабе, уз саслужење протојереја ставрофора Љубише Смиљковића, јереја Марка Стевановића и ђакона Филипа Јовановића.

Новообновљена светиња била је испуњена верним народом, а након прочитаног јеванђеља народу се обратио владика Јован речима које појашњавају суштину јеванђелског одломка.

Преосвећени владика је затим додао да свет не би постојао, ако у том свету не би било праведника, не би било светитеља. Зато смо ми, србски народ, благословен народ, јер нам је Бог кроз наше векове, кроз нашу историју, дао велики број светитеља, али не само као појединце, већ и као читаве лозе, као што су света лоза Немањића, али и Лазаревића од којих је и Свети Деспот Стефан кога данас празнујемо. А оно што је од доброг корена добар плод доноси.

Стога је јако важна улога родитеља у васпитању деце. Деспот Стефан је од малена себе определио за Христа и то његово опредељење било је у испуњавању заповести Божијих и чињењу доброга другима. Овај храм је био порушен, затрпан, прекривен земљом , али хвала Богу, народу и оцу Љубиши он је васкрасао.

Преосвећени владика је додао да смо дужни да се очувамо као народ, да будемо добри, ваљани, честити и да имамо љубави према другоме, као што је и свети деспот Стефан имао љубави према своме народу.

По завршеној Светој Литургији уследило је послужење у порти храма, где је владика Јован поразговарао са свештенством и верним народ, притом дајући даља упуства за улепшавање овог светог храма.

Вероучетељ-Бојан Миленовић