МАНИФЕСТАЦИЈА “ИГРАЛЕ СЕ ДЕЛИЈЕ” У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИ

МАНИФЕСТАЦИЈА “ИГРАЛЕ СЕ ДЕЛИЈЕ” У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИНа празник Сабора Светог архангела Гаврила 26. јула 2015. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована, одржана је први пут манифестација “Играле се делије” у част чувеног песника Милорада Петровића Сељанчице, који је пре 140. година рођен у Великој Иванчи.

Наш песник остаће упамћен по чувеним песмама “Играле се делије”, “Јесен стиже дуњо моја”, “Не лудуј Лело” и многим другим песмама.

Рано ујутру, манифестацији је претходила Света Литургија, у којој је велики број мештана узео учешће.

Богат културно-уметнички програм почео је у порти Цркве и школском дворишту где се окупило око хиљаду људи. Током програма наступали су хор “Кир Стефан Србин” из Београда и хор “Благовести” из Рајковца. Поред хорова учешће у програму су узели и Куд ГСП “Никола Теслa” из Београда, КУД “Клуб за старија лица” из Младеновца и КУД “Милорад Петровић Сељанчица” из Велике Иванче.

Током програма, велико одушевљење публике су изазвали наши ученици ОШ “Коста Ђукић” из Велике Иванче, изводећи скечеве из представа “Мали Принц” и “Маратонци”.

Млади песници из Велике Иванче Мирјана Марковић и Влада Арсић својим песмама показали су да песништво у нашем месту и даље живи.

У цркви Св. великомученика Димитрија била је постављена изложба иконописца Дејана Манделца, дела младе ауторке фотографије Јоване Милојевић која је објективом фотоапарата забележила пределе Велике Иванче и поставка изложбе дечијих радова “Христос Васкрсе”.

Пред крај манифестације Стојан Арсић из удружења “Српско-Руског пријатељства” нашој Црквеној општини поклонио је икону Св. пророка Илије.

Након програма Црквена општина великоиванчанска заједно са верним народом, приредила је трпезу љубави за све присутне у парохијском дому.