СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОВУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОВУ - 30. ЈУЛИ 2015. ГОДИНЕ

Дана 30. јула (17. јула ) 2015. године, када наша Црква прославља Свету мученицу Марину – Огњену Марију, Светог преподобног Леонида уснедумског, Свете седмочисленике словенске, Светог преподобног Иринарх, игуман соловецки, Свете мученике Епњарта и Вероника, Светог Ефрасија, епископа јонопољског, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Драгову.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник лепенички и в.д. архијерејског намесништва левачког протојереј–ставрофор Саво Арсенијевић, јереј Огњен Гребић, јереј Слободан Савковић, јереј Новак Илић и ђакон Иван Гашић.

На празник Свете великомученице Марине је освештана Црква, која је посвећена Светом великомученику Георгију. На овај Празник Свете Марине, пре 121. годину, освештана је Црква и одслужена је прва Литургија у Драгову. На Светој Литургији учешћа у одговарању узела су сва деца и народ. Светој Литургији присуствовао је већи број верника који се на крају заједно са децом која су певала узела учешћа у сједињавању са Васкрслим Господом Исусом Христом, кроз Свету Тајну Причешћа. Колачар ове године је Г- дин Иван Маринковић, који је припремио трпезу љубави у заједништву са Црквеним одбором. Док је колач за следећу годину примио господин Милован Милановић. Након пререзаног славског колача, у порти Цркве приређен је културно – уметнички програм, који уједно и отвара каленићки сабор “Прођох Левач, прођох Шумадију”.

Беседа Eпископа шумадијског Г. Јована

У својој духовној поуци, Његово Преосвештенство Епископ Јован, подсетио је све присутне верне о важности Литургије, сабрања на Литургији, причешћивању. Осврћући се на прочитано Јеванђеље о великој грешници која је знајући своју грешност приступила Господу, излила скупоцено миро и задобијајући опроштај свих својих сагрешења и наду на спасење, указао на пример којим је како грешница а тако и Света Марина – Огњена Марија својим житијем задобила спасење, наш пут који би требали следити ка своме спасењу.

јереј Душко Жујевић