СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу трећу по Духовима, 21. јуна 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. архангела Гаврила, познатијем као Врбичка црква у Аранђеловцу.

Епископу са саслуживали: Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Јовановић, јереј Милош Мијатовић и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

Након прочитаног Јеванђеља Владика је беседио о значају телесног вида и како здраво око све види, док болесно око не види ништа од предивне творевине Божије. Са друге стране, здраво око душе наше јесте чистота ума, те ако је ум наш усмерен на оно што је небеско онда смо и ми усмерени на небеско, а ако је ум наш усмерен само на земаљке ствари и на самога себе, онда смо ми заробљени собом и свим земаљски стварима. Чист ум је онај који на сваком месту осећа Божије присуство, па зато и Господ каже: „Блажени чистим срцем јер ће они Бога видети“.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Красота овог Евхаристијског сабрања пројављена је и умилним појањем хора “Света Анастасија Српска”, као и причешћем већине верника Светим Тајнама Христовим, а сабрање је настављено заједничком трпезом љубави у ресторану “Грб” у Аранђеловцу.

јереј Александар Миловановић