ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ БАРАЈЕВСКИХ ХРИШЋАНА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ БАРАЈЕВСКИХ ХРИШЋАНА С благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији поклоничке агенције епархије шумадијске и свештеника Архијерејског намесништва бељаничког уприличено је ходочашће верника по манастирима и црквама у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

Молебан пред пут служио је Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић у барајевском храму Светог Саве. Поклонике, њих осамдесет, предводили су свештеници Милорад Михаиловић и Владимир Димић. У раним јутарњим сатима у суботу 20. јуна 2015. године, поклоници су, предвођени својим свештеницима, походили манастир Добрун и храм Успења Пресвете Богородице у Чајничу, поклонивши се чудотворној икони чајничке Богородице и помоливши се уз акатист и молебан за оздрављење својих ближњих. Затим су у поподневним часовима стигли у чудесан манастир Тврдош где су имали прилике да уживају у лепоти ове херцеговачке светиње. У наставку путовања посетили су храм Преображења Господњег у Требињу и херцеговачку Грачаницу на брду Црквина. Град Требиње и његове светиње оставиле су снажан утисак и неизбрисиво сећање на све учеснике поклоничког путовања што се могло закључити из разговора са њима. У вечерњим сатима са молитвом на устима стигли су у велику светињу манастир Острог, где су скоро без сна провели кишну и прохладну острошку ноћ. Ујутру, у недељу, после поклоњења моштима Светог Василија Острошког, готово сви поклоници су се причестили на литургији у Горњем манастиру, а затим посетили и храм Светог Станка и Доњи манастир. Испунивши се неописивом радошћу коју дарује Свети Василије на сваком новом сусрету, верни народ се упутио у манастире Ждребаоник и Дајбабе где су целивали мошти Светог Арсенија Сремца и Светог Симеона Дајбабског и посетили гроб оца Луке Анића.

Саборни храм Васкрсења Господњег у Подгорици, оставио је посебан утисак на сваког поклоника, а његова величина и прецизност до детаља са којим је грађен била је тема разговаора поклоника који су у наставку пута походили незаобилазни и увек драги манастир Морачу.