ПОЧЕТАК ПЕТРОВДАНСКОГ ПОСТА ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

ПОЧЕТАК ПЕТРОВДАНСКОГ ПОСТА ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕШумадијски Првојерарх и Архипастир, Преосвећени владика Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому у понедељак 8. јуна 2015. године Господње. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета у Београда и изасланик Светог архијерејског Синода на полагању матурског испита у крагујевачкој богословији, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ректор богословије и професор ПБФ-а, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Немања Младеновић, јереј Александар Сенић и ђакон Милош Ђурић. На молитвене прозбе одговарало је братсво храма светог Саве као и матуранти богословије „Свети Јован Златоусти“.

Владика Јован је одражао веома поучну беседу која је била везана за почетак Апостолског поста али се тицала и прочитаног Јеванђеља у коме нам Господ каже: „Не бринити се шта ћете јести или пити“. Владика Јован је поручио да се ми налазимо у сталном сукобу који букти у сваком човеку а који се тиче односа телесног и духовног. Иако човек не може и не треба да у потпуности запостави своје тело, он пре свега треба да води рачуна о својој духовној храни. Управо зато нам Спаситељ и поручује: „Иштите најпре Царство Божије и правду Његову а све остало ће нам се додати“. Ако на првом месту водимо рачуна о храни и о томе шта ћемо јести, или чиме ћемо се оденути чинимо зло својој души. Ми смо позвани да идемо од центра ка периферији, тј. од Бога ка човеку, од духовног ка телесном, јер веома добро знамо да је „душа претжнија од тела“ и да је „тело храм души“.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Причестивши се Светим Тајнама и испунивши се Духом Светим, професори и матуранти богословије су након трпезе љубави приступили полагању матурског испита коме је присуствовао и Преосвећени владика Јован.