ЛИТУРГИЈСКО ОКУПЉАЊЕ У ВАСКРШЊИМ ДАНИМА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ И ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА НОВО ПОДИГНУТИ ХРАМ У НАДРЉУ

ЛИТУРГИЈСКО ОКУПЉАЊЕ У ВАСКРШЊИМ ДАНИМА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ И ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА НОВО ПОДИГНУТИ ХРАМ У НАДРЉУУ светли четвртак 16. априла 2015. године, када Црква Божија прославља преподобног Никиту Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јеромонах Тихон и протођакон Иван Гашић. Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља окупљеним верницима се обратио у духовној поуци Преосвећени Владика Јован, где је нагласио да је вера наука и да је најтежа наука, јер она учи како се човек опредељује за Бога и како човек духовно сарађује са Богом. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао важност Васкрсења Христовог и радости поводом празника, и да нам је потребна та радост јер је побеђено зло.

По завршетку свете Литургије уприличен је пријем званица, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Истог дана, у поподневним часовима, Његово Преосвештество Епископ шумадијски Господин Јован, посетио је изградњу храма Преподобне Мати Параскеве у селу Надрљу и том приликом осветио Крстове за ново подигнути храм.

За време освећења крстова Његовом Преосвештенству су саслуживали: намесник лепенички и вд. левачки Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић и протођакон Иван Гашић.

У својој духовној поуци Преосвећени Владика је подсетио окупљене вернике да је њихов храм добио круну а то је крст. Даље у поуци Преосвећени је замолио вернике да кад год су у прилици погледају у крст и да се сетите да је Господ страдао на крсту и да нас неће никада оставити осим ако ми њега не оставимо. Погледвши на крст да се сетимо силе која је у крсту а та сила је Божија,и да затражимо помоћ, заштиту да се оградимо крсним знамењем и бићемо ограђени и заштићени. После освећења крстова уприличена је трпеза љубави коју је припремио ктитор храма господин Мирослав Савић са надлежним свештеником Гораном Стојановић.

Слободан Савковић, јереј