СУБОТА СВЕТЛА У ИЛИЋЕВУ

СУБОТА СВЕТЛА У ИЛИЋЕВУУ суботу 18. априла 2015. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у новоподигнутом храму Св. ап. Томе у крагујевачком насељу Илићево. Епископу су саслуживали протојереји – ставрофори Милан Борота, Саво Арсенијевић, Милић Марковић, Бојан Димитријевић и протонамесници Милан Петровић и Сретко Петровић.

У самоме храму је недавно постављен мермерни под, а целина унутрашњости је за сада заокружена постављањем мермерног иконостаса. У унутрашњости се још очекује фрескописање. Храм је био препун верног народа, а литургију је појањем улепшао професор богословије Св. Јован Златоусти г. Немања Старовлах са својим ученицима.

Беседу је на прочитано 11. зачало Јеванђеља од Јована одржао Владика Јован. Владика је рекао да би смо схватили Васкрсење, треба да имамо веру у реалност Васкрсења. Ко верује у Јеванђеље, верује у Христа. Зато су апостоли говорили да оно то очи видеше и руке опипаше они као веру управо сведоче. Један од апостола је био Тома који нам сведочи да је Христос васкрсао телом које руке његове опипаше. Тражећи да једе Христос потврђује своје васкрсење телом. На позив Христов, апостола каже: „Господ мој и Бог мој!“. Господ каже: „Благо онима који повероваше а не видеше!“ Ми људи лакше верујемо у суморну свакодневницу јер нисмо јаки у правој вери. Права вера се открива и прима чудом када нас се дотакне љубав Божија. Тако су и највећи грешници постајали угодници Божији. Они су најпре имали и испунили оне највеће две заповести Божије о љубави према ближњима и Богу. Зато наш народ каже да нема човекољубља без богољубља. Човек треба да отвори наше срце Богу јер је Он на себе преузео све наше мане и недостатке. Ако исповедамо своје грехе, Господ ће их преузети- Али ако наше срце отврдне, онда не дозвољавамо својој савести да разговара с Богом. Пријатељ пријатељу верује, Пријатељ пријатељу поверава све своје, Пријатељ пријатељу чини добро и то је веза савршенства. Из гроба Христовог је зато за нас и за сва покољења засијала нада да ћемо и ми задобити васкрсење и вечни живот. То је наша вера.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верних, одбор ЦО Илићево предвођен својим свештеником Владимиром Ћировићем се постарао за трпезу љубави чиме је настављено благовање Светле Суботе.

протођакон Мирослав Василијевић