ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЈАГОДИНИ

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЈАГОДИНИНајрадоснији хришћански празник је и ове године прослављен свечано у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла. На Велику Суботу, у вечерњим часовима, окупило се више хиљада Јагодинаца, како би дочекали Благодатни огањ. Огањ трудом Одборника Црквене Општине пренет из Београда.

Васкршња поноћна Литургија почела је ове године посебним благословом, који је добио не само наш храм, већ и цела помесна Црква. Наш храм је био мали да прими мноштво верника, који су дошли да узму удео у радосно прослављање Васкрсења Христовог. Овај јединствени благослов и показатељ силе Божије који нам је дат у виду Благодатног огња пренет је верницима преко руку свештенослужитеља.

Након, Васкршњег опхода око порте храма и након Пасхалног јутарења, започела је свечана Васкршња Литургија којом је началствовао помоћним намесника беличког јереј Миломир Тодоровић уз саслужење јереја Милана Ђорђевића и ђакона Далибора Нићифоровића. Лепоти богослужења допринео је хор нашег храма.

Другом Васкршњом Литургијом началствовао је намесник белички протојереј Небојша Младеновић, уз саслужење протојереја-ставрофора Радослава Станковића и пројереја Срђана Јовановића.

По већ, устаљеној традицији на сам дан Васкрса, храм Светих апостола Петра и Павла посетио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован заједно са гостима из Крагујевца и началствовао Пасхалним вечерњем. По завршетку богослужења у порти храма Владика Јован је са вероучитељима разгледао постављену изложбу Васкршњих јаја и изабрао најлепша. Пригодни програм реализован је у порти храма на одушевљење окупљеног народа. По завршетку програма, ученици чија су Васкршња јаја проглашена за најлепша, примили су пригодне награде.

У сали Црквене Општине трудом братства храма припремљена је трпеза љубави.