ДЕСЕТИ ВАСКРШЊИ ЧАС У ЈАГОДИНИ

ДЕСЕТИ ВАСКРШЊИ ЧАС У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г .Јована, у четвртак 16. априла 2015. године, организован је десети по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља намесништва беличког и основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је била основна школа “Љубиша Урошевић” из Рибара. Учествовала су деца, која похађају трећи разред основне школе, из сваке школе по њих десетак.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, већ да брига за творевину од стране Бога никад није престала, јер: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

После дочека и поздравне речи коју је одржао директор школе домаћина Гордана Златановић и координатор за верску наставу беличког намесништва Борис Милосављевић, ученици су пратили и учествовали у предавању вероучитеља Предрага Димитријевића.

“Васкршњи час” је био састављен од три школска часа, први је био посвећен животу, проповеди, страдању и Васкрсењу Господа нашег Исуса Христа, други час је био прослављање Васкрса кроз песму, прво кроз тропар Васкрса, а онда и песму “Слава Тебје, Господи” које су ученици са радошћу певали.

Уследило је послужење, којим су се учесници окрепили, и после краћег одмора почео је други део “Васкршњег часа” на коме су ученици израђивали цртеже, односно слике на хамеру преко којих су показали да је љубав према Господу усађена у њихова срца. Ђаци су у стваралачком духу израдили дванаест слика на тему годишњег циклуса црквених празника.

Руковођени речима апостола “Ако Христос није устао, узалудно је проповедање наше, и узалудна је и вера наша”, код ученика је изграђена свест о томе да је Христово васкрсење, уједно и залог нашег, будућег, васкрсења, односно вечног живота, обзиром да су ученици у потпуности ово разумели, може се слободно рећи да су вероучитељи у потпуности испунили свој задатак.

Дечији радови ће бити употребљени за штампање школског календара. На крају “Васкршњег часа”, одржана је изложба дечијих радова у холу школе домаћина.

Овај догађај допринео је да се: смисао, пуноћа и значај Христовог Васкрсења усади у дечија срца, што говори да је “Васкршњи час” испунио свој циљ, јер само човек који је ослобођен смрти може се назвати истински слободним, а то је немогуће без вере у славно Христово Васкрсење.

Вероучитељ Предраг Димитријевић