ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МЛАДЕНОВЦУ

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МЛАДЕНОВЦУНајрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. На Велику суботу, у вечерњим часовима, окупило све више стотина Младеновчана да би дочекали Благодатни огањ из Јерусалима. Огањ су у младеновачку Цркву донели јереј Ненад Марковић и ђакон Милутин Гашевић. „Приђите примите Светлост од Незалазне Светлости, и прославите Христа Васкрслог из мртвих“, ове речи Светог Јована Златоустог верници су испунили чекајући стрпљиво у молитви, током више сати.

Васкршњем богослужењу је присуствовао незапамћен број верника. Неколико стотина верника није било у прилици ни да уђе у Храм, већ су богослужење пратили преко разгласа у порти. Важно помена је да се на сам дан Васкрса, као и на Велику суботу причестио безмало сваки пети становник ове београдске општине. Ове бројке, до сада незабележене у Младеновцу, сведоче да интензивна мисионарска делатност и рад са људима у претходне две и по године дају великог плода. Лепоти богослужења допринео је и хор младеновачке Цркве под вођством професора Стефана Ненадовића, уз свесрдну помоћ професора црквеног појања Богословије „Светог Саве“ господина Бранислава Кеџића.

Након литургијског, заједничарење је настављено у порти где су верници припремили трпезу љубави, на којој су се верници Младеновца окрепили након дугог поста. Захвљајући љубави и залагању господина Драгана Милојевића ове године је подељено преко 200 васкршњих пакетића најмлађим члановима младеновачке Цркве. Овим су заиста испуњене речи Светог Јована Златоустог прочитане на пасхалном јутарњем богослужењу: „Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово.“

јереј Марко Јефтић