ПРЕДАВАЊЕ ПРОТОЈЕРЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРЕДАВАЊЕ ПРОТОЈЕРЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДана 3. априла 2015. године, у свечаној сали Гимназије у Смедеревској Паланци, одржано је предавање у организацији Црквене општине храма Свете Петке са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована. На тему „Хришћански смисао патње и бола“ говорио је професор Богословског факултета у Београду и ректор Богословије у Крагујевцу протојереј-ставрофор др Зоран Крстић.

Пре почетка излагања оца Зорана, поздравну реч је одржао намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, подсећајући нас да смо у данима покајања, праштања и духовних подвига, и да нам је изузетна част чути речи оца Зорана који ће нас овом приликом поучити и духовно оснажити, и да тако духовно оснажени дочекамо светло Васкрсење Христово.

Још нико није успео у свом животу да избегне бол и патњу и умирање, а посебно питања смисла које покрећу такве ситуације, што је централна тема предавања, то јест да ли ми уопште можемо дати смисао болу и патњи. Хришћани се на другачији начин суочавају са чињеницама нашег живота и дају болу и патњи одређени дубљи, педагошки смисао, о чему нам је отац Зоран предочио у предавању. Ако приступимо болу и патњи са становишта бесмисла, онда се они не могу проживети, за разлику од хришћанског, педагошког смисла који позива на још јачу заједницу са Господом, и тек се онда бол и патња могу проживети.

Учешће у предавању узели су велики број слушалаца, постављањем питања проти Зорану и давањем коментара на проблематику ове вечне теме у историји човековог постојања.