ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМА

ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМА„Ко је велик као Бог наш, ти си Бог Који твориш чудеса!“ (Пс 17,14)

Овај стих сведочи о величини данашњег дана у Шумарицама. Сви смо се носили мишљу да се прва литија у овом насељу неће одржати због лошег времена, али Бог је учинио велико чудо пославши сунце у овај предпразнични дан великог Христовог празника- Цвети. Претпразнични дан када је Христос васкрсао четвородневног Лазара пред Своје Страдање и тиме показао да смрт не влада Њиме и да је смрт највећи непријатељ човеков чија је пропаст неминовна.

Врбица у Шумарицама је била нарочито свечана и лепа, јер се по први пут одржава у овом насељу. Људи су између себе усхићено говорили: „Ово никада није било!“ Литију су улепшали и ђаци из школе у Шумарицама уз организацију оца Срђана Тешића и вероучитеља Марка Арсенића, уз свесрдну сарадњу цркве и школе, просвете духовне и световне, две руке Једнога Христа.

Тропари празника, светитеља и умилни гласови деце која су певала духовне песмице Св. владике Николаја испуњавале су улице овога насеља, али не само улице већ и срца свих верних који су узели учешћа у овој литији.

Велики број људи и звоњава звона дочекао је литију у цркви- цркви која се тек рађа у овом насељу. Улазак људи са гранама врбе, симболима победе живота над смрћу у храм Божији био је иконични изображај оног свечаног Уласка Христовог у Јерусалим.

Нека би Страдали и Васкрсли Христос заједно са Оцем и Духом Светим учинио да овај духовни вход остане у срцима верних на благослов свег народа који живи у Шумарицама.

Марко Арсенић, вероучитељ