ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГУ петак, 27. марта 2015. године, у храму Сабора српских светитеља у Јунковцу, обављена је исповест свег свештенства Архијерејског намесништва опленачког. Исповедник је био Високопреподобни архимандрит Евтимије, игуман манастира Јошанице. Након исповести Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Високопреподобни архимандрит Евтимије, протојереј Ђорђе Радишић, протојереј Слободан Богојевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Окупљеном верном народу Преосвећени Владика упутио је поучне речи и практичне савете о томе како живети правом вером. Човек који има вере и живи по вери тај има све. Али човек који је у вери мора бити стално у вери, а не повремено. Ко слуша себе тај није Христов, а одбацивши себе и прихвативши Христа верник се може бавити собом једино ако има за циљ да пронађе и искорени грех који чучи у њему. Онај који уме да слуша Цркву умеће да слуша и ближње, а то је важно зато што кроз Бога упознајемо човека и обратно – преко човека долазимо до Бога. Преосвећени Владика нас подсећа да Велики пост који је у току ваља искористи на исправљање себе с циљем да стекнемо смирење и будемо спремни на жртву, јер тим путем Христос заиста постаје центар наших живота.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије у просторијама домаћинства господина Милана Дамњановића из Јунковца уследило је читање реферата на тему Јединство вере у Христа и добрих дела (Јак. 2, 1-13). Реферат је припремио тополски ђакон Урош Костић који је тему разрадио у неколико поглавља и тиме оставио могућност за отварање конструктивне дискусије која је након прочитаног реферата и уследила. Преосвећени Владика је свештенству указао на добре и лоше примере пастирствовања и у складу са темом истакао значај јединства вере и добрих дела. По завршетку радног дела приређена је трпеза љубави од стране породице Дамњановић.

ђакон Урош Костић