ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУ

ИЗЛОЖБА ИКОНА СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ШКОЛЕ СПЦ ЗА УМЕТНОСТИ И КОНСЕРВАЦИЈУУ петак, 20. марта 2015. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у сарадњи Црквене општине Лазаревац и Центра за културу Лазаревац, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, отворена је изложба икона студената Високе школе СПЦ за уметности и консервацију.

Изложбу је отворио свештеник Влада Димитријевић, захваливши се свима који су се потрудили да ова бројна и интересантна збирка икона буде доступна лазаревачкој публици. У име излагача публици се обратио доцент Милош Стевановић, асистент на катедри за зидно сликарство, осврнувши се на историјат ове високошколске установе. Отварање изложбе употпунио је пригодан културно-уметнички програм. На почетку је наступила мушка секција хора „Свети Димитрије“, предвођена протонамесником Владимиром Стојковићем.

Окупљенима су се представиле и ученице гимназије Мила Јовановић и Јелена Кнежевић, рецитујући песме познатих српских песника инспирисане нашим најлепшим иконама и фрескама. Ово је трећа година за редом да се у Часном посту организује овакво дешавање са жељом да постане традиционално. Изложба ће бити отворена све до 27. марта. Као и претходних година, изложба ће бити едукативног карактера, јер ће у простору свечане сале парохијског дома, вероучитељи одржавати часове верске наставе, за ученике основних и средњих школа, на тему „Смисао иконе“. Ова заиста богата и вредна поставка, омогућиће ученицима да сазнају више о историјском развоју иконе, различитим техникама сликања, као и оно најважније да се упознају са теологијом иконе.