ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ среду, Крстопоклоне недеље Великог Поста, 18. марта 2015. године, када Црква Христова прославља Светог мученика Конона и Преподобног Марка Подвижника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Светог Великомученика Георгија у селу Мијатовац недалеко од Јагодине. Епископу су саслуживали: Високопреподобни архимандрит Ефтимије, игуман манастира Јошанице, Преподобни јеромонах Онуфрије духовник манастира Драче, Архијерејски намесник белички протојереј Небојша Младеновић, помоћник намесника беличког јереј Миломир Тодоровић као и протођакони Нинослав Дирак и Иван Гашић.

Пре Литургије Светој Тајни Исповести приступили су сви свештеници беличког намесништва. По благослову Епископа исповедник је био јеромонах Онуфрије (Вранић).

После причешћа свештенослужитеља Преосвећени Владика се обратио свештенству и верном народу надахнутом беседом поучавајући их о припреми и циљу поста. Наша припрема не треба да буде само физичка тј. неједење мрсне хране, него и поред тога треба да буде и духовна, увек праћена молитвом, јер једно без другог нема сврхе. Постом и молитвом човек још овде на земљи отпочиње да се припрема за небо. Наша молитва треба да проистиче из смирења кроз које размишљамо и припремамо се да дочекамо циљ, празник Васкрсења Христовог.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након беседе, Светој Чаши приступио је велики број деце и благочестивог народа.

Потом је одржан братски састанак Владике и свештенства беличког намесништва, на којем је јереј Милан Ђорђевић, парох први јагодински, прочитао реферат на тему „Језик проповеди и мисије“. По прочитаном темату уследила је дискусија о ономе што је отац Милан изложио. Труд свештеника Милана похваљен је од стране Епископа и свог братства. Ово духовно сабрање завршено је пастирском поуком Владике и трпезом љубави коју је припремио овогодишњи домаћин парох мијатовачки јереј Бобан Сеновић.

ђакон Далибор Нићифоровић