ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЈАСЕНИЧКОГУ петак, треће недеље Великог Поста, 13. марта 2015. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму посвећеном Светом Сави и Светом Симеону у селу Кусадак, надомак Смедеревске Паланке. Епископу су саслуживали: високопреподобни архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јошанице, протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, јереј Ненад Петровић, јереј Дејан Ненадовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Слободан Савић. Пре Свете Литургије, архимандрит Евтимије је, по благослову нашег Архијереја, исповедио свештенство јасеничког намесништва.

Преосвећени Владика нас у својој богонадахнутој беседи подсећа на речи апостола Павла, који нас саветује: „али човек да испитује себе, па да једе од Хлеба и пије од Чаше“, а то јесте Свето Причешће. Ми примамо целога Христа у себе, не примамо никакву символику, већ Бога који је већи и од неба и од земље, а Он је учинио да Га ми таквог великог сместамо у наша мала непца. Само онај који се причешћује и учествује на Светој Литургији, који се припрема и испитује себе, онда ће му Господ дати вечни живот са Христом, у супротном, човек може задобити такође вечни живот, али без Бога. Човек сам себи од живота прави или Рај или пакао. Човек ако жели праведно да живи, он ће тражити да праведници буду око њега и дела и говори оно што носи у себи. Због овога човек треба себе да испитује и проверава, а то треба да чини Јеванђељем. Ако су нам дела и живот Јеванђељски, онда ћемо у себи наћи мир и благодат и науку да распознамо шта је добро а шта је зло. Једно од средстава којим проверавамо себе да ли живимо по Јеванђељу јесте пост и молитва, а то су два крила којима се човек уздиже од земље.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, Владика је са својим свештенством угошћен у конаку манастира Пиносава, где се приступило читању реферата на тему „Христос – Творац и Глава Тела Цркве (Еф, 1)“. Реферат је написао и читао јереј Марко Аћимовић, парох селевачки. После читања рада уследила је жива дискусија на ову еклисиолошку тему, у којој су узели учешћа готово сви свештеници. Преосвећени Владика је искористио ову прилику да очински поучи и посаветује своје свештенике.

Након радног дела, домаћини јереј Дејан Бркић, парох кусадачки и мати Текла, настојатељица манастира Пиносава, приредили су трпезу љубави за свог Владику и свештенство јасеничког намесништва.

Слободан Савић, ђакон