У ЕРДЕЧУ АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У III КРСТОПОКЛОНУ НЕДЕЉУ ВЕЛИКОГ ПОСТА

У ЕРДЕЧУ АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У III КРСТОПОКЛОНУ НЕДЕЉУ ВЕЛИКОГ ПОСТАВерни народ Крагујевачког насеља Ердеч је руковођен својим парохијским свештеником протонамесником Слободаном Бабићем са великом радошћу и у великом броју дочекао свог Архијереја Владику Јована који је у њиховом храму у трећу недељу Великог поста 15. марта 2015. године служио Свету Архијерејску Литургију. Владики су саслуживали Архијерејски намесник протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протонамесник Александар Јовановић, јереј Рашко Стјепановић и протођакон Иван Гашић. Апостол је читао чтец Марко Нешић. Својим појањем Литургију је улепшао професор појања у крагујевачкој богословији г. Немања Старовлах.

Владика је најпре приступио освећењу нових прохромских Крстова који ће бити постављени на новоизграђену палионицу свећа.

Беседећи верном народу Владика је нагласио значај Христовог крсног страдања за нас и за наше спасење. Ми се страдањем Христовим спасавамо, јер да је до нас спасење и до наших дела, која пред Христовим страдањем нису ништа, ми се не би смо могли спасти. Свако има свој крст који током живота носи. Без вере у Христа, тај крст који носимо био би ништаван. Ми крст свој не носимо ради себе, већ они има смисла једино ако животом сведочимо љубав према ближњима својим због којих чинимо дела и дела љубави која ће нас сврстати у оне које ће Господ препознати као своју децу која су испунила Његове заповести.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Трећа недеља Великога Поста назива се Крстопоклоном недељом. Знамо да је Велики пост припрема за Страсну седмицу, за дане у које се Црква сећа страдања, распећа и крсне смрти Господа нашега Исуса Христа. Изношење крста на Крстопоклону недељу има за циљ да нас опомене на крајњи циљ нашег интензивног и продубљеног хришћанског живота којим живимо у те великопосне дане. Са једне стране, то је Крст Христов као онај одлучујући догађај којим се завршава земаљски живот и служење Господа Исуса Христа. То је прича о чудној и страшној људској мржњи према Ономе Који је све Своје учење усредсредио на заповест о љубави, Који је сву Своју проповед усредсредио на позив на самоодрицање и саможртвовање у име те љубави. Крст Христов представља вечно питање које је упућено самој дубини човековога бића: зашто добро увек изазива не само противљење, већ и мржњу? Зашто је добро увек било разапињано у овом свету?

Након причешћа верног народа, протонамесник Слободан Бабић се постарао да трпеза љубави буде постављена у ресторану Нептун где је настављено заједништво верног народа са својим Архијерејем.

протођакон Мирослав Василијевић