ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, треће недеље Великог поста, 11. марта 2015. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Св. Оца Николаја у селу Сибница, уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва космајског.

Литургијском сабрању претходила је Света тајна исповести свештенства космајског намесништва, а исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

Надахнутим и поучним речима речима архипастирске беседе, Епископ је поучио свој верни народ и свештенство о томе шта је хришћанси живот и шта значи причешћивати се, рекавши између осталог: “Причешћивати се-значи живети са Господом! Живот православног хришћанина јесте његов живот у Христу, а живот хришћанина, ако није у Хисту, са Христом и у Христу, онда то и није живот који води у онај вечни и непролазни живот, већ је живот од данас до сутра- онда је наш живот ПРОМАШЕН”.

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “Црква и насиље у породици”. Реферат је написао и читао протојеј Јовица Ескић, парох бељински.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а наш Епископ је и овом приликом, искреним и очинским старањем и љубављу руковођен, у контексту прочитане теме и уопште, саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Божијег и на своје спасење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао традиционалном програму Васкршњи час који, осму годину за редом, припремају и изводе ученици Веронауке у Основној школи Јелица Миловановић у Сопоту трудом и љубављу својих вероучитеља Јелене Четник и Бојана Миленовића, као и читавог школског колектива.

Горан Лукић, јереј