НЕДЕЉА ПРАШТАЊА – БАТОЧИНА

НЕДЕЉА ПРАШТАЊА – БАТОЧИНАУ целој црквеној богослужбеној години, вече праштања представља једно од најсветлијих и најрадоснијих тренутака. По поретку укорењеном у нашој Православној цркви, верујући људи, ступајући у Велики пост моле један другога за опроштај вољних и невољних сагрешења, да би, помиривши се, ступили на поприште свете Четрдесетнице.

Дана 22. фебруара 2015. године, ђаци ОШ "Свети Сава" из Баточине, заједно са својим вероучитељем Владимиром Петровићем, присуствовали су вечерњој служби праштања. Жеља је проистекла из тога што се у припремном периоду пред Васкршњи пост, на часовима верске наставе, велики акценат стављао на суштинско и право значење формалног одрицања од "мрсне" хране. То неизоставно укључује и ослобађање од духовних изазова, којима смо свакодневно изложени.

Праштај!... је реч која је одзвањала у цркви као ехо након завршетка службе. Топлим загрљајем и искреном жељом, сви су тражили опроштај једни од других за вољна и невољна сагрешења у претходној години.

Вечерњу службу служили су протојереј-ставрофор Звонимир Витић,протојереј-ставрофор Радосав Петровић и јереј Саша Антонијевић.