СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕПразник Сретење Господње и дан државности Републике Србије је и ове 2015. године Господње свечано прослављен у историјском Орашцу, одакле је пре више од два века почело востајање српског народа и стварање српске државности.

Прослава великог празника Цркве Христове отпочела је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника: орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, тополског протојереја- ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја- ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја Жељка Ивковића и ђакона Ивана Гашића и Немање Искића.

У беседи одржаној након прочитаног јеванђеља, владика Јован је истакао величину празника Сретења, али и значај сретања, односно сусрета Бога и човека, које се десило и на овај празник, а и небројано пута у историји Цркве Христове. Сваки пут када се човек сретне са Богом, он се среће са љубављу, јер је Бог вечна љубав. А када се сретнемо са љубављу, онда нестаје свака пакост и мржња, али и сумња која увек ствара зид између нас и Бога, а самим тим и између нас и других људи.

На крају свете Литургије владика Јован је пререзао славски колач, а потом са свештенством одржао помен у Марићевића јарузи, за покој душа свих устаника који су својим животима платили слободу српског народа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По одржаном помену, отпочео је свечани програм извођењем химне “Боже правде” и полагањем венаца на спомен обележју. У име Општине Аранђеловац венац је положио председник Општине Г. Бојан Радовић. У име Престолонаследника Александра II Карађорђевића венац је положио члан Крунског савета Г. Предраг Марковић, а у име Задужбинског друштва “Први српски устанак” Г. Дарко Павловић. Након обраћања сабраном народу Г. Бојана Радовића и Г. Предрага Марковића, додељена је традиционална награда “Одзиви Филипу Вишњићу” песникињи Милени Марковић из Београда за укупно родољубиво стваралаштво. Програм у Марићевића јарузи завршен је премијерним извођењем музичко- сценског приказа “Писарева паљба” по тексту Владимира Ђорђевића.

У поподневним часовима Владика Јован је у храму св. ап. Петра и Павла у Аранђеловцу венчао дипломираног теолога Ненада Мијатовића из Раниловића и Дубравку Благојевић из Аранђеловца.

јереј Александар Миловановић