СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ

СЕДНИЦА ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕКрагујевац, 10. фебруар 2015. године

Саопштење за јавност

Пленарно заседање Епархијског савета Шумадијске епархије, установе која и у савременој Цркви пресликава ранохришћанско устројство мисије о Новом савезу, када су се око епископа, као иконе Господа Исуса Христа, окупљали презвитери и народ, одржано је 10. фебруара 2015. године, на дан када Црква празнује и прославља Преподобног Јефрема Сирина и Преподобног Исака Сирина.

Скуп је почео Литургијским сабрањем у катедралној Успенској крагујевачкој цркви којем је предстојавао Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и молитвама Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета. Радни део заседања, на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2014. године, одржан је у Владичанском двору у Крагујевцу.

Након отварања седнице и захвалности члановима Савета на свему што чине како би сваки део Шумадијске епархије био обухваћем дејством Цркве Бога Живога, Његово преосвештенство Епископ Господин Јован говорио је о томе колико су му људске моћи дозволиле да током прошле године остварује од Бога поверену првосвештеничку, учитељску и пастирску власт. И у овом периоду првенство у архипастирском раду имала су Литургијска богослужења као извор нашег вечног живота у Царству небеском. Као “свештенослужитељ Светиње и истинске Скиније, коју постави Господ, а не човек, јер се сваки првосвештеник поставља да приноси и даре и жртве” (Јеврејима 8, 3), Владика Јован је током године 342 пута предводио Евхаристијско славље у манастирама и црквама поверене му епархије.

Истичући како се вера благочестивог народа потврђује и утврђује и у градитељској делатности, Пресвећени Епископ Господин Јован обавестио је чланове Епархијског савета да је током прошле године освештао следеће новоподигнуте цркве: Вазнесења Господњег у Ђуриселу, Светога апостола и јеванђелисте Марка у Вучићу, Светог пророка Илије у Брајиновцу, Светог Николаја Мирликијског у Калудри и придворни параклис Светог Јована Крститеља, као и још неколико потпуно обновљених. Широм Епархије 29 цркава је у изградњи. У архијерејском извештају наведено је да и даље црквене општине добијају нове парохијске домове, црквене сале, палионице свећа и да се више храмова живопише.

Током 2014. године Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у свештенички и ђаконски чин рукоположио је 12 кандидата са високом богословском спремом. Манастири Епархије, монашењем искушеника и искушеница, добили су пет нових монаха и монахиња.

Сагледавање архипастирског рада у години иза нас била је и прилика да се истакне како су се сви чланови Цркве Божије у Шумадији, од епископа и презвитера до верног народа, трудили да потребитима изађу у сусрет, да их материјално помажу када је то неопходно или да им недаће изазване катастрофалним поплавама у мају месецу учине подношљивијим. У овом смислу истакнута је позитивна улога фонда Човекољубља. А када су разматрани извештаји о финансијском пословању, наглашено је да се у свим епархијским пословима има у виду тешка економска ситуација у којој се народ налази, тако да се све активности спроводе уз ригорозне мере штедње. Консолидацији финансијског пословања врло ефикасно доприноси успешан рад Епархијског продајно-складишног центра, што је заслужило похвалу чланова Епархијског савета.

Из плодне расправе о остваривању и унапређењу верске наставе, издвајамо да се она изводи у свим основним и средњим школама Епархије. Православни катихизис похађа нешто мање од 40 000 ученика, што обухвата око 60 одсто ђачке популације у свим местима Епархије шумадијске. На пословима извођења верске наставе ангажовано је 143 катихете. Покренута је и инцијатива да се, сходно могућностима и потребама, катихетске поуке при црквама организују и за одрасле.

Чланови Епархијског савета, усвајајући извештаје о делатности у прошлој години Издавачке куће “Каленић”, Епархијског часописа “Каленић” и Радио станице Златоусти, закључили са да њихов допринос побољшању свих видова црквеног живота заслужује високу оцену. Као илустацију великог значаја постојања ових установа истичемо податак да је Издавачка установа “Каленић” у прошлој годинi објавила 14 нових књига које су читаоцима доступне у готово свим библиотекама у земљи преко акције обавезног откупа Министарства културе.

На седници Епархијског савета Шумадијске епархије, као изузетно позитиван пример како Црква одговорно, савесно и марљиво може газдовати имовином којом располаже, оцењено је оно што је у овој Епархији урађено са шумским површинама које је држава, као незаконито одузете, вратила манастирима и црквеним општинама. Ангажовањем врхунских стручњака за ову област, током 2014. године, основано је предузеће Црквене шуме, које на савремен и стручан начин брине о шумском богатству, старајући се да оно пре свега буде заштићено и унапређено, али и да на економским претпоставкама, допринесе обезбеђењу финансијских средстава за црквену мисију.

Трпеза љубави, коју је за чланове Савета приредио Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, дала је могућност да се у атмосфери братског разумевања разговара и о многим другим питањима од интереса за спасењско деловање међу народом Цркве Божије у Шумадији.

Из Канцеларије

ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ