ЗЛАТНА ПОВЕЉА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ГОСПОДИНУ ЈОВАНУ

ЗЛАТНА ПОВЕЉА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ГОСПОДИНУ ЈОВАНУ ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН ДОБИО ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ АКАДЕМИКА

Прва овогодишња седница Српске Краљевске Академије научника и уметника - СКАНУ, одржана је 30. јануара 2015. у 17 часова у Београду, у свечаној сали Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону. На почетку је размотрена активност Академије с краја прошле и почетком ове године, уз образложење да су обављена два веома значајна сусрета са представницима Српско- руског хуманитарнога центра из Ниша, и да је разговарано у руском дому у Београду, о сарадњи на пољу културе.

Највећи део ове свечане седнице био је посвећен пријему нових чланова. Пошто су их представили ментори, академици: Проф. др Вељко Ђукић, Проф. др Радмила Грозданић и Проф. др Бранислав Ђорђевић, присутнима су се обратили а потом и постали нови чланови - академици: Проф. др Предраг Ђорђевић, Проф. др Драган Турањанин, Проф. др Милка Ђукић, др Милета Радојевић и инг. Дејан Чорогар, за одељење аграра.

С обзиром да је Српска Краљевска Академија научника и уметника прва институција ове врсте у свету која у свом саставу има и Одељење Духовности и богословља, и да све седнице почињу са “Оче наш...” уз благослов духовника Академије, Веће академика донело је једногласну одлуку да се Епископу шумадијском Господину Јовану, додели високо признање Акдемије “Златна повеља”, што је и учињено. Исто веће једногласно је изабрало Епископа Јована за свог редовног члана.

Примајући признања, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је бирано - умним речима најпотпуније вере, људске љубави и поштовања, поздравио присутне и захвалио се.

Академија је омогућила и једном броју амбициозних и успешних младих стваралаца, од којих се очекују још већи резултати на пољу науке, из области којима се баве, да постану њени сарадници -кандидати. У том контексту именовани су: Стефан Веља, Ненад Окановић и Драган Гачић.

Повеље новим академицима и сарадницима уручили су академици: Проф. др Мирко Керкез, Проф. др Мирјана Радовић Марковић и Проф. др Светомир Стожинић.

На седници је отворена и тема: могућност електронског штампања једног часописа, који би покренула Академија, уз превасходни циљ да широј научној јавности презентује најзанимљивије радове и достигнућа наших академика. С друге стране, предложено је и издавање штампане публикације.

Одлучено је и да Српска Краљевска Академија научника и уметника, преко свог сајта, упути интернет позив, свим младим ствараоцима да своја научна достигнућа афирмишу преко ове Академије, чиме би све што је важно и вредно на време доспело у фокус јавности.

Секретаријат СКАНУ