САВИНДАН У ЛАЗАРЕВЦУ

САВИНДАН У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак 27. јануара 2015. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и осталим храмовима нашег намесништва, прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Ученици основних и средњих школа, широм нашег намесништва, у великом броју присуствовали су Литургијским сабрањима. Мноштво ученика се, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестило. Литургијско славље се потом из храмова пренело у школе нашег намесништва, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

У Центру за културу у Лазаревцу организована је свечана Светосавска академија. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема академију у част школске славе. Ове године та част је припала ОШ „Милорад Лабудовић – Лабуд“ из Барошевца. Учешће у организацији академије узео је и црквени хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, овог пута његови најмлађи чланови. Присуство великог броја публике и квалитетан програм, учинили су ову академију изузетно духовном и свечаном.

Већ трећу годину за редом учешће у програму узели су и вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су у току првог полугодишта организовали ликовно- литерарни наградни конкурс, за ученика верске наставе, под називом „Свети Сава у народним причама“. Тим поводом 28. јануара 2015. године, у изложбеном простору галерије Симонида, у Центру за културу у Лазаревцу, отворена је „Светосавска изложба“ ученичких радова. отварању изложбе претходио је пригодан културно-уметнички програм. Поклоне награђеним ученицима доделио је свештеник Влада Димитријевић, координатор за верску наставу Колубарско-посавског намесништва. Велики број заинтересованих ученика и родитеља, као и њихових учитеља и наставника, указује на то да ова изложба полако али сигурно налази своје место у културном животу нашег града.