ПРОМОЦИЈА 15 – ОГ БРОЈА СВЕТОСАВСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО”

ПРОМОЦИЈА 15 – ОГ БРОЈА СВЕТОСАВСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО”У просторијама ОШ “17.октобар”, у оквиру прослављања Дана школе, одржана је промоција 15-ог броја часописа “Растко”. Часопис “Растко” излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а по одобрењу директора школе Госпође Биљане Милановић. Часопис уређује вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни консултанти часописа су педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужен наставник српког језика Маја Алексић.

За часопис пишу ученици новинарске секције ОШ “17.октобар”, док су за илустрације задужени ученици млађих разреда наше школе, у сарадњи са њиховим учитељима. За часопис пише и познати јагодински историчар и професор историје у школи Господин Нинослав Станојловић. Часопис излази два пута годишње на дан школе и на Савиндан и ово је осма година како излази.

Промоција часописа одржана је препуној мултимедијалној сали школе уз присуство великог броја званица и ученика школе. Промоцији су присустволаи и представници локалних медија. У оквиру промоције, приказан је и кратак филм о часопсу, који су радили ученици новинарске секције школе Томислав Тасић и Милош Станојевић. У самом обраћању између осталог новинари су истакли: “Поменућемо речи чувеног руског редитеља Никите Михалкова, чији је филм “Сунчаница”, доживео премијеру у Београду. На питање једног од новинара: “Како живети данас у овом свету?” господин Михалков одговара, да је данас дошло до замена теза, не требамо поставити себи питање КАКО ЖИВЕТИ, него ЗАШТО ЖИВЕТИ, и у овоме лежи главни проблем данашњице. Још је давно наш Свети Сава по чијем световном имену је и наш часопис добио име РАСТКО, позвао све нас да кренемо путем који води у Живот, путем Христовим, јер у томе и лежи одговор свима нама зашто живети”.

Часопис – РАСТКО бр. 15

Овај часопис заиста је по много чему чувар историје, традиције и вере, и као такав сведочи о једном времену садшњем и представља својеврстан путоказ за будућност, како и сам истиче познати јагодински новинар Бајо Џаковић, у недељнику “Нови пут”.

Протођакон Нинослав Дирак