ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АРАНЂЕЛОВЦУПојте Богу нашему појте, појте цареви нашему појте! (Пс 47.6)

Фестивал хорова Епархије шумадијске одржан је ове 2014. године у Недељу свих светих- 15. јуна у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Ово радосно духовно сабрање Цркве божије у Шумадији отпочело је светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештеника и ђакона ове Богом чуване Епархије.

Има ли шта лепше на овој земљи од тога да Епископ са свештенством и верним народом узноси Богу молитвено литургијско пјеније, изображавајући тако ону небеску, вечну Литургију? И може ли бити торжественије Литургије од оне на којој 11 хорова поје Богу по поретку и у дивном сагласју? Не знам, али ова света служба беше управо таква!

Красота овог Евхаристијског сабрања огледа се и у очинској поуци Епископа упућеној верницима беседом, али и у великој тајни Цркве- рукоположењу новог свештенослужитеља олтара Божијег.

Наиме, Владика је после прочитаног јеванђеља говорио о спомену на све свете Божије којима је ова недеља посвећена, и о томе да су они својим животима истински сведочили Свету Тројицу. Сваки светитељ је постао свет кроз испуњавање две највеће заповести Христове- о љубави према Богу и љубави према човеку, на шта смо и сви ми позвани. Владика је нагласио да разлика између светитеља и обичног човека није у природи, већ у вољи, тј. у жељи и труду да се достигне светост.

Током Литургије Владика Јован је рукоположио ђакона Милоша Мијатовића из Аранђеловца у чин презвитера, наименовавши га за четврту парохију при овом храму и упутивши му поуку о узвишености, одговорности и тежини службе на коју је призван.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након свете Евхаристије, у порти петропавловског храма одржан је Фестивал хорова, на коме су са по две нумере учествовали следећи хорови: Дечији хор „Свети Сава“ из Крагујевца, Дечији хор „Свети Симеон Мироточиви“ из Крагујевца, Хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, Хор „Благовести“ из Младеновца, Катедрални октет „Свети Роман Мелод“ из Крагујевца, Хор „Свети Симеон Богопримац“ из Смедеревске Паланке, Женски хор при храму св. ап. Петра и Павла из Јагодине, „Хор младих“ Саборне цркве из Крагујевца, Хор „Опленац“ из Тополе, Хор „Свети Деспот Стефан Високи“ из Младеновца и Хор „ Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.(Лк 2.14)

јереј Александар Миловановић