САБОРНО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУ

САБОРНО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУЈедан од најлепших догађаја који ће барајевци дуго памтити збио се у суботу, 7. јуна 2014. године, у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве. Несвакидашње литургијско сабрање свештенства и верног народа, у периоду када су мошти Светог владике Николаја походиле Цркву у Шумадији, породило је нове хришћане у Архијерејском намесништву бељаничком. Тога дана је кроз литургију крштено 140 људи, жена и деце из Барајева и околине. Свету литургију је служио старешина храма Светог Великомученика Георгија на Бановом Брду протојереј-ставрофор Славко Божић уз саслужење шумадијских свештеника, протојереја-ставрофора Виде Милића, протојереја Јовице Ескића, протојереја Александра Марковића, јереја Драгана Поповића, јереја Ивана Иванковића и јереја Владимира Димића.

Испред улаза у храм на северној страни храма Светог Саве направљена је бина са базеном, а у трему храма на северној страни постављен је престо где је служена света литургија. Поред времена које је било идеално за овакав величанствени доживљај и услови за обављање свете тајне крштења и миропомазања били су одлични захваљујући веома доброј организацији.

По древном хришћанском обичају, пред почетак литургије обављено је оглашење, а затим је после малог входа извршено крштење и миропомазање нових чланова Цркве Христове. После прочитаног јеванђеља уследила је беседа јереја Драгана Поповића.

У првом делу своје беседе, отац Драган је, са одушевљењем похвалио свето сабрање и говорио о светој тајни крштења и њеном значају за хришћане. У другом делу беседе говорио је о личности светог Јована Крститеља, чије се треће обретење главе славило тога дана, онога који је положио руку на Христа и истакао да нема веће части од тога да неко крсти Сина Божијег. На крају је отац Драган напоменуо новопросвећенима да крштење није крај њиховог учешћа у цркви већ је то почетак и оно се наставља пре свега у светом причешћу, позвавши их да што чешће улазе у јединство са живим и Васкрслим Господом.

После причешћа свештеника и ђакона светој чаши су приступили новокрштени али и други хришћани окупљени на литургији, коју ће, како ми рече један од њих, оставити дубок траг у срцима њиховим, истакавши да је ово нешто што се ретко догађа али се дуго памти.