СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСтара Милошева Црква у Крагујевцу прославља Други дан Духова као своју храмовну славу. Због тога је у порти Светотројичког храма Епископ шумадијски Г. Јован дочекан од верног народа како би под старом липом, записом ове Цркве служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање презвитера и ђакона Града Крагујевца.

Литургији је присуствовао градоначелник г. Верољуб Стевановић са својим најближим сарадницима, монаштво, ученици, представници Војске Србије, Полицијске управе Града, истакнути привредници и представници из области културе и образовања. Њима се по благослову Владике Јована, беседом обратио ректор крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти, протојереј – ставрофор Зоран Крстић, подсећајући да је на питање Господа апостолима шта они кажу о Њему, ко је он, ап. Петар одговорио: „Ти си Син Божији“, за шта је Господ дао обећање да ће управо на њему утврдити Цркву које ево и данас траје.

Црква је јединствени простор који је припремљен за вечност. Она је заснована на исповедању вере. Речи Символа вере да је Исус Христос Син Божији, могу стајати написане на улазу у сваки храм. Ту истину Дух Свети носи кроз време и у историји Христа пројављује као Спаситеља. Наше сабрање у Цркви је слободно, али сем тога, ми смо у Цркви сви једнаки пред Господом. Зато Јеванђеље које смо чули (Мт,зач75.) говори о „малим људима“. Господ је дошавши да служи управо један од тих малих која се овде помињу. Наш однос према малима и према ближњима ће бити главно мерило на страшном суду. Кроз ближње ћемо се спасавати или пропадати, била је поука ректора Зорана Крстића вернима окупљеним на Светој Литургији.

Литургију су својим појањем улепшали професор појања крагујевачке богословије г. Немања Старовлах са свештенством шумадијске епархије и ученици ОШ Ђура Јакшић, који иако још увек веома мали, уз помоћ свог вероучитеља г. Миодрага Крстића брзо напредују у овладавању црквеним појањем.

Након одслужене литургије и ломљења Славског колача, Духовско дружење је настављено у порти храма послужењем за верне, а потом и свечаним славским ручком за све госте у Хотелу Крагујевац.

протођакон Мирослав Василијевић