СПАСОВДАН У ЧАЧКУ

СПАСОВДАН У ЧАЧКУДана, 29. маја 2014. године Црква Вазнесења Господњег у Чачку прославила је своју храмовну славу.  Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор жички Г. Јован, а саслуживали су игуман манастира Вујан архимандрит Јован, протојереј-ставрофор Мирослав Јаковљевић-архијерејски намесник жички, протојереј Саша Јоловић- архијерејски намесник трнавски, јереј Иван Пауновић-старешина цркве у Чачку и још шест свештеника и четири ђакона.

Епископ Јован у својој богонадахнутој беседи говорио је поучно о великом догађају Цркве Христове Вазнесењу Господњем који славимо и честитао народу овога града крсну славу. Такође, поучио је народ да будућег новоизабраног епископа Јустина са радошћу прими и Богу се моли за њега.

Епископ Јован је одликовао чином протојереја-ставрофора Сашу Јоловића, архијерејског намесника трнавског за сав несебичан труд који је до сада уложио за живот Цркве Божије. Такође, одликовао је чином протојереја свештенике Ивана Пауновића-старешине чачанске цркве и Крстивоја Милуновића који су својим животима посведочили делима истине јеванђеља.

Епископ Јован рукоположио је у чин ђакона Ненада Јаковљевића, дипломираног теолога и поставио да своју службу врши у Врњачкој Бањи.

Свечана литија прошла је градом у присуству градоначелника Војислава Илића и његових сарадника, праћена великим бројем верника нашега краја.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После ломљења славског колача, Епископ је поделио грамате великих добротвора наше Цркве, а пре свега Родољубу и Миљи Пауновића који су приложили прелеп кивот у коме ће се чувати мошти Св. Теофилакта. Такође, велики добротвори наше Цркве су фирме “Унипромет”, “Корали”, “Цепром”, “Мићо Татовић”, “Градац”. Подељену су и захвалнице осталим многобројним добротворима који су својом несебичном љубављу према својој Цркви учинили велике подвиге даривања на славу Божију.

Велики догађај је био и освећење дечијег игралишта у црквеној порти који сведочи бригу Свете Цркве за нашу децу како би се играјући се у црквеној порти доживели Цркву Божију као свој дом. Ове године није био приређен свечани славски ручак, већ су сва средства која су планирана упућена пострадалима у недавним поплавама.

Јереј Марко Мирковић, секретар ЦО Чачак