КИРИЛО-МЕТОДИЈЕВСКО ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

КИРИЛО-МЕТОДИЈЕВСКО ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПо повратку са завршеног заседања Светог архијерејског сабора у Београду, у суботу 24. маја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма и Архијерејског намесника крагујевачког протојереја – ставрофора Рајка Стефановића и ректора Богословије „Свети Јован Златоусти“ протојереја Зорана Крстића.

У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала отац Зоран Врбашки, је истакао да су Света браћа Кирило и Методије били и биће светлост за словенски народ и да су они својом мисијом обликовали ту паганску словенску стихију, дали јој облик и лик. Чиме су је обликовали? Јеванђељем, које су они превели Словенима на њима разумљивом језику. Просветлили су Словене светлошћу Христовог учења, Христовог наука. У тој Кирило-методијевској школи и ми Срби смо се научили јеванђелској истини и тако постали чланови Цркве.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После одслужене Свете Литургије, Преосвећени Владика Јован у свом Епархијском двору, уприличио је послужење за свештенство и верни народ.

Срећко Зечевић, протонамесник