МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХИТНУ ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХИТНУ ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУСледујући апелу Светог Архијерејског Сабора СПЦ, али и хитности ситуације, братство и верници храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу су започели у суботу 17. маја 2014. прикупљање помоћи за пострадалу браћу и сестре у поплавама. Важност хитне реакције је произашла и из чињенице да је Младеновац Градска општина Београда, као и најаве смештаја 300 Обреновчана у овој вароши. Иако до тога није дошло, помоћ је стигла до потребитих.

У суботу је прикупљена помоћ у огромној количини и иста је предата Кризном штабу општине. Помоћ је достављана уз помоћ три камиона, два пута у току дана – у 12.30 и у 18.00 часова. Међутим, Младеновчани су наставили са доношењем неопходних ствари и наредног дана, тј. у недељу тако да је тог дана прикупљена помоћ за још два камиона. Збир показује пет камиона за 24 часа. Према упуству из Епархије прикупљање ће бити настављено и наредних дана и помоћ (прикупљена од недеље и током наредних дана) ће бити директно достављана настрадалима, који су на територији Епархије шумадијске.

У суботу је прикупљено и по хитном поступку достављено:

  1. преко 3000 разних одевних предмета за све узрасте (кошуље, мајице, тренерке, панталоне, јакне, џемпери, чарапе, бенкице, доњи веш и др.);
  2. око 750 литара флаширане воде;
  3. 150 килограма конзервиране и дуготрајне хране;
  4. 20 килограма хране за бебе;
  5. 50 већих пакета средстава за хигијену (шампони, купке, сапуни, пасте и четкице за зубе и др.), пелена за одрасле и бебе и тоалет папира;
  6. 6 већих пакета лекова (претежно за хроничне болеснике, асматичаре, дијабетичаре, средства за дезинфекцију и др.).

Младеновчани су овом акцијом још једном показали јаку делатну љубав и чињеницу да нису хришћани само на речима, већ и на делима.

Марко Јефтић, ђакон